KIROPRAKTOR

Kiropraktor

 

En kiropraktor sitt virkeområde omfatter diagnostikk, behandling og forebyggelse av lidelser i
nerve-muskel-skjelett-systemet, spesielt tilstander som involverer ryggsøylen og deres effekt på nervesystemet. En kiropraktor vet at nervesystemet forgrener seg ut fra ryggsøylen og riktige nervesignaler er avhengig av optimal bevegelsesfunksjon i ryggsøylen.

Nedsatt bevegelsesfunksjon over tid forårsaker feil nervesignaler til støttemuskulatur og gjør denne svak over tid. Kroppens toleranse for belastninger svekkes og resultatet blir ofte akutte smerter i nakke eller rygg, plager som ofte oppsøker en kiropraktor. En kiropraktor kan hjelpe deg til å opprettholde optimal funksjon i ryggsøylen og holde deg smertefri.

En autorisert kiropraktor (medlem av Norsk Kiropraktorforening NKF) har 6 års universitetsutdannelse fra godkjente læresteder, og fungerer som primærkontakt med sykmeldingsrett og rekvisisjonsrett til spesialister i likhet med leger. Behandlingen er refusjonsberettiget.

Følgende klinikker tilbyr kiropraktor:

Akershus

Kiropraktor Bærum

Kiropraktor Fornebu

Kiropraktor Jessheim

Kiropraktor Ski

Oslo

Kiropraktor Bjørvika

Kiropraktor Helsfyr

Kiropraktor Majorstuen

Kiropraktor Røa

Kiropraktor Storo

Buskerud

Kiropraktor Drammen

Hordaland

Kiropraktor Bergen

Kiropraktor Sandsli

Kiropraktor Askøy

Kiropraktor Vestkanten

Kiropraktor Åsane

Rogaland

Kiropraktor Madla

Kiropraktor Sandnes

Kiropraktor Sola

Kiropraktor Stavanger

Trøndelag

Kiropraktor Stjørdal

Kiropraktor Trondheim - Lade

Kiropraktor Trondheim - Sentrum

Kiropraktor Orkanger

Video

En kiropraktor er utdannet for å behandle: Ryggsmerter, migreneisjiasnakkesmerterhodepine, kjevesmerter, armsmerterskuldersmerterbrystsmertersmerter mellom skulderbladenesvimmelhet, idrettsskader, knesmerter, fot/ankel/håndleddsmerter, m. m

På kontoret hos en kiropraktor kommer ofte mange forskjellige plager. Selv om de aller fleste forbinder kiropraktorer med ryggen, har en kiropraktor en grundig utdannelse som også tar seg av resten ev muskel og skjelettsystemet. Kiropraktikk er høyt ansett i Norge og norske kiropraktorer har status som primærhelsekontakt i Norge. Det vil si at en kiropraktor har muligheten til å sykemelde (opptil 12 uker), rekvirere for røntgen, MR, CT, ultralyd under Folketrygden, samt henvise deg til spesialist dersom det skulle være nødvendig. En god kiropraktor samarbeider med din fastlege og sender tilbakemeldinger (epikriser) om ditt tilfelle dersom du samtykker til dette. 

En utfordring med å oppsøke en kiropraktor er at to forskjellige klinikker på hver sin side av gaten kan gi to helt forskjellige opplevelser. Vårt mål i Klinikk For Alle er at uansett hvilken av våre klinikker du oppsøker en kiropraktor, skal opplevelsen være forholdsvis lik og kvaliteten like høy. 

Klinisk undersøkelse av ledd, muskulatur, nervesystem og nevrologiske/ortopediske tester er standard npr en kiropraktor undersøker deg første gang. 
En kiropraktor utfører også en grundig funksjonsundersøkelse av ryggsøylens bevegelighet for å finne feilfunksjoner ("ledd-låsninger") og vurdere om disse forårsaker symptomer. Som regel kan behandling gis allerede ved førstegangskonsultasjonen etter at du er undersøkt.

Kiropraktoren vurderer også om det er behov for videre undersøkelser og kan gi deg:

• Henvisning til røntgen-, CT og MR-undersøkelse
• Henvisning til spesialist og sykehusundersøkelser
• Sykemelding (en kiropraktor kan sykemelde deg opptil 12 uker)
• Råd og veiledning om kosthold og trening

Kiropraktisk behandling er veldokumentert sikker og effektiv med langt lavere risiko for alvorlige komplikasjoner enn tradisjonell medisinsk behandling for tilsvarende lidelser. Kiropraktoren bruker en rekke forskjellige behandlingsteknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal kroppsfunksjon i sitt behandlingsopplegg. En kiropraktor hos oss bruker sjeldent bare manipulasjon i behandlingen sin. 

• Kiropraktisk leddkorreksjon i form av manipulasjonbehandling
En effektiv behandlingsmetode for å løse opp virvler og ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling gir ofte rask smertelindring og bedret bevegelighet. En kiropraktor er ekspert på manipulasjonsbehandling.

• Traksjonsbehandling
En behandlingsmetode som brukes på pasienter som har utstrålende smerter i setet eller i bena på grunn av prolaps, skiveprotrusjon eller spinal stenose (trang ryggmargskanal). Dette er typiske ting som ofte oppsøker en kiropraktor. 

• Leddmobilisering
En skånsom metode for å øke bevegeligheten i ledd og avspenner tilstøtende muskulatur. Dette er en mer skånsom tilnærming til å øke bevegeligheten i ledd som en kiropraktor bruker dersom manipulasjon ikke er indikert eller ønsket. 

• Triggerpunktbehandling
Når man trykker på "aktive" triggerpunkter reproduserer en kiropraktor den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den mest vanlige er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS (nåler satt av en kiropraktor), kortisoninjeksjoner og trykkbølgebehandling, og ved hjelp av en rekke andre metoder.

• Refleksteknikker

• Aktivatorbehandling
Aktivator er et behandlingsinstrument en kiropraktor kan bruke for å løsne på fastlåste ledd og stram muskulatur i de tilfeller det ikke er behov for eller pasienten ikke ønsker manipulasjonsbehandling. Aktivatoren påfører pasienten mange små hurtige «slag» som løsner på leddet og bedrer funksjonen i nervene og musklene rundt leddet.

• Nevromuskulære teknikker