Kort om osteopati - Klinikk For Alle
osteopat

Hva er en osteopat?

En osteopat er en terapeut som jobber med muskel- og skjelettsystemet og dets sammenheng til andre kroppssystemer. Osteopaten ser hele kroppen som en enhet og jobber med å finne sammenhengen mellom dine plager, din kropp og din hverdag.

Osteopatien ble utviklet i USA tidlig på 1900-tall som et komplett manuelt medisinsk system for å behandle smerte og sykdom. Disiplinen ble utviklet av datidens amerikanske leger og fysiologer som et alternativ og supplement til det medisinske behandlingstilbudet. Dagens europeiske osteopat har i stor grad det samme utgangspunktet, men har også blitt utviklet i takt med ny viten og erfaring. Osteopatens målsetting er fortsatt å normalisere bevegelsen mellom ledd og bindevev og gjenopprette god sirkulasjon og nervefunksjon.

I USA er alle ostepater godkjente leger (MD). Der kombineres osteopatisk manuell terapi med legemidler og annen medisinsk behandling. Da europeiske osteopater ikke er leger etterstrebes derfor nære og gode samarbeid med behandlende leger.

Følgende klinikker tilbyr osteopat:

Osteopat Bekkestua

Osteopat Ski

Osteopat Jessheim

Osteopat Bjørvika

Osteopat Bryn

Osteopat Fornebu

Osteopat Helsfyr

Osteopat Røa

Osteopat Majorstuen

Osteopat Drammen

Osteopat Stavanger

Osteopat Storo

Osteopat Trondheim

Spørsmål og svar vedrørende osteopati

Er osteopat en beskyttet tittel?

Nei, men behandlere som har fullført den 4-årige utdanningen ved Norges Helsehøyskole, kan titulere seg med Osteopat MNOF, som betyr at de er godkjente medlemmer av Norsk Osteopati Forbund. 

 

Er osteopat alternativ behandling?

Osteopati er per i dag ikke en del av det offentlige helsevesenet i Norge og er derfor per definisjon alternativ behandling.

 

Trenger du henvisning?

Nei.

 

Hva er kan en osteopat hjelpe med?

Ofte oppsøkes en osteopat ved smerter og lidelser i:

 • rygg
 • nakke
 • skulder
 • albue
 • håndledd
 • fot
 • kne
 • hofte
 • bekken

Mange oppsøker osteopat for å få hjelp med forskjellige former for:

 • hodepine
 • idrettsskader
 • svimmelhet
 • svangerskapsrelaterte plager
 • puste- og fordøyelsesbesvær
 • holdningsproblemer
   

Hvem egner seg til å få behandling av en osteopat?

Osteopater kan behandle alle mennesker, men dersom man iløpet av undersøkelsen avdekker tegn på mulig sykdom, vil osteopaten henvise videre til medisinsk undersøkelse før behandlingen eventuelt fortsetter.

 

Hvordan foregår behandlingen?

Kosultasjonen starter alltid med en samtale hvor osteopaten ønsker en grundig gjennomgang av din sykehistorie. Målet med samtalen er at du med egne ord beskriver dine smerter og plager. Det vil bli stilt spørsmål om eventuelle sykdommer, stressfaktorer, arbeidssituasjon osv slik at osteopaten får nødvendig informasjon for å finne sammenhengen mellom dine plager, din kropp og din hverdag. Denne samtalen danner grunnlaget for vidre undersøkelse, som igjen fører frem til en individuell behandlingsplan.

 

Selve behandlingen kan bestå av flere forskjellige teknikker hvor hendene er vårt viktigste verktøy.

 

Er behandlingen ubehagelig?

Osteopati er en skånsom behandlingsform. Osteopaten vil hele tiden kommunisere med deg for å sørge for at du vet hva som foregår og at du ikke skal oppleve ubehag.

 

Kan behandlingen være farlig?

Osteopati er en skånsom behandlingsform. Før behandlingen gjennomføres, har osteopaten gjort en rekke undersøkelser og tester for å utelukke F.eks. benskjørhet og andre tilstander som gjør at osteopaten må tilpasse behandlingen. Behandlingen skal derfor være helt ufarlig.

 

Kan man oppleve noen bivirkninger etter en behandling?

Enkelte opplever å bli trette og slitne, mens andre kan føle seg fulle av energi etter behandling. Forbigående ømhet og tretthet kan forekomme.

 

Hva koster en behandling?

Det varierer pga flere ting; først og fremst pga. den enkelte osteopats leieutgifter. Hvor lang tid som er satt av til konsultasjonen vil også være en faktor som spiller inn her. Behandling i sentrale områder/ber koster 600-1200 kr, mens utenfor byene vil det som regel være noe lavere priser.

 

Hvor ofte bør man gå til osteopaten?

Det avhenger av hva du behandles for. Stort sett vil det være hensiktsmessig med 1-2 behandlinger per uke.

 

Finnes det en fagorganisasjon for osteoptater?

Ja, Norsk Osteopatforbund (NOF). Du bør alltid gå til en osteopat som er medlem av Norsk Osteopatforbund («osteopat MNOF»). Forbundet stiller krav til faglig oppdatering og medlemmene er bundet til deres yrkesetiske retningelinjer.

 

Hvor mange behandlinger trenger man?

Det anhenger av hva du behandles for. Generelt sett bør du som pasient merke en tydelig forbedring etter 6-8 behandlinger. Noen ganger kreves flere eller færre behandlinger.

 

Hvordan blir man osteopat?

For å bli Osteopat tilknyttet Norsk Osteopatiforbund (NOF) må man gå utdanningen via Høyskolen Kristiania. Dette er en 4-årig bachelorgrad i Osteopati.

 

Hvor lang er utdanningen?

4 år

 

Hvor kan man ta utdanningen?

Høyskolen Kristiania i Oslo er landets eneste høyskoleutdanning innen osteopati.

Video